Odżywianie w ciąży i okresie laktacji.

Dieta w ciąży powinna być taka jak dieta sportowca: lekka, urozmaicona, wysokowartościowa, bogata w najcenniejsze składniki odżywcze i smaczna. Prawda jakie proste? A jak to zrobić?

Kobieta ciężarna potrzebuje niewiele więcej kalorii niż nieciężarna. Zapotrzebowanie na energię wzrasta zaledwie o około 300 kcal (i to dopiero od drugiego trymestru ciąży). Natomiast zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały wzrasta nawet o 100%. W ciąży dochodzi do wzrostu masy ciała. Niech będzie prawidłowy. W tabeli podajemy zalecany przybór masy ciała zależny od "masy startowej" ciężarnej.

Masa ciała
przed ciążą
Zalecany minimalny
przyrost masy ciała
Zalecany maksymalny
przyrost masy ciała
Prawidłowa (BMI 18 - 25) 11,5 kg 16 kg
Otyłość (BMI > 25) 7 kg 11,5 kg
Niedobór masy ciała (BMI < 18) 12,5 kg 18 kg

A jak kształtują się detale dotyczące przyrostu masy w ciąży? Jeśli chcesz wiedzieć, jak to jest przeciętnie w 40 tygodniu ciąży, czytaj dalej.

Kto? Co? Ile?
Dziecko 3500 - 4000 g
Piersi 500 - 1000 g
Krew 2000 - 2500 g
Tkanka tłuszczowa 2500 - 3500 g
Płyny ustrojowe inne niż krew 500 - 1000 g
Macica 1000 - 2500 g
Łożysko 500 - 1500 g
Płyn owodniowy 1000 - 1500 g