Odżywianie w ciąży i okresie laktacji.
Dieta w ciąży powinna być taka jak dieta sportowca: lekka, urozmaicona, wysokowartościowa, bogata w najcenniejsze składniki odżywcze i smaczna. Prawda jakie proste? A jak to zrobić?
Kobieta ciężarna potrzebuje niewiele więcej kalorii niż nieciężarna. Zapotrzebowanie na energię wzrasta zaledwie o około 300 kcal (i to dopiero od drugiego trymestru ciąży). Natomiast zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały wzrasta nawet o 100%. W ciąży dochodzi do wzrostu masy ciała. Niech będzie prawidłowy. W tabeli podajemy zalecany przybór masy ciała zależny od "masy startowej" ciężarnej.
Masa ciała przed ciążą | Zalecany minimalny przyrost masy ciała | Zalecany maksymalny przyrost masy ciała |
---|---|---|
Prawidłowa (BMI 18 - 25) | 11,5 kg | 16 kg |
Otyłość (BMI > 25) | 7 kg | 11,5 kg |
Niedobór masy ciała (BMI < 18) | 12,5 kg | 18 kg |
A jak kształtują się detale dotyczące przyrostu masy w ciąży? Jeśli chcesz wiedzieć, jak to jest przeciętnie w 40 tygodniu ciąży, czytaj dalej.
Kto? Co? | Ile? |
---|---|
Dziecko | 3500 - 4000 g |
Piersi | 500 - 1000 g |
Krew | 2000 - 2500 g |
Tkanka tłuszczowa | 2500 - 3500 g |
Płyny ustrojowe inne niż krew | 500 - 1000 g |
Macica | 1000 - 2500 g |
Łożysko | 500 - 1500 g |
Płyn owodniowy | 1000 - 1500 g |