Spadek masy ciała bez niekorzystnego wpływu na karmienie - proszę bardzo.
Dieta dla pań.
Proponuję bardzo prosty schemat odżywiania, zapewniający młodej mamie wszystkie istotne składniki odżywcze, a jednocześnie ułatwiający redukcję masy ciała. A szczególnie nagromadzonej podczas ciąży tkanki tłuszczowej. Zajrzyj do tabeli przedstawionej poniżej.
Czy właściwa dieta zawsze wystarczy?
Niekoniecznie. Po pierwsze przednówek, czyli okres kiedy produkty roślinne są mniej wartościowe. I po drugie znak naszych czasów, czyli alergie pokarmowe. Może się okazać, że będziesz musiała wyłączać pewne pokarmy z diety. Najczęściej dotyczy to niestety przetworów mlecznych i owoców. Te dwie grupy pokarmów trudno jest suplementować innymi. Warto wówczas przyjmować preparaty witaminowo - mineralne przewidziane na takie okazje. Zastosuj preparat przygotowany specjalnie dla kobiet w ciąży i matek karmiących.
Grupy pokarmów | Bez ograniczeń | Stosuj okazjonalnie | Zastanów się, co robisz? |
---|---|---|---|
Mięso i podroby | Wołowina. Piersi kurczaka, indyka. Królik. Kuropatwa. Dziczyzna. Jagnięcina. | Wątróbka cielęca lub wołowa. Wątróbki, żołądki i serca drobiowe. | Wieprzowina. Kaczka. Gęś. Baranina. Podroby wieprzowe. Mózg. Serce |
Ryby i owoce morza | Sandacz. Szczupak. Flądra. Dorsz. Karp. Pstrąg. Krewetki. Małże. Ostrygi. | Halibut. Kawior. | Węgorz. Śledź. Łosoś. Makrela. Szprotki. |
Nabiał | Ser biały chudy. Mozarella biała. Kefir. Maślanka. Jaja kurze i przepiórcze. | Jogurt. Ser półtłusty. Mleko naturalne (świeże). | Krem. Śmietana. Lody. Sery żółte i topione. Sery wędzone. Mleko UHT. |
Tłuszcz i oleje | Olej lniany. | Oliwa. Olej rzepakowy bezerukowy. Margaryna. | Smalec. Masło. |
Produkty zbożowe | Płatki pszenne. Pieczywo razowe. Pieczywo chrupkie. Kasza gyczana. Ryż ciemny. Makaron ryżowy. | Ziemniaki z wody. Kasza tatarczana. | Krokiety. Kluski. Makaron. Ryż biały. Musli z owocami kandyzowanymi lub czekoladowe. |
Owoce i warzywa | Jabłka. Pomarańcze. Mandarynki. Truskawki. Poziomki. Jagody. Wiśnie. Kiwi. Jeżyny. Brokuły. Fasolka szparagowa. Szpinak. Pomidory. Sałata. Seler korzeniowy. Kapusta. Ogórki. Cebula. Pory. Rzodkiew. Bakłażan. Pietruszka. Marchew. | Mango. Oliwki. Czarna i czerwona fasola. | Banany. Suszone owoce. Figi. Rodzynki. Śliwki. Gruszki. Orzechy. Winogrona. Biała i nerkowata fasola. Żółty groch. Soja. Soczewica. |
Napoje | Woda mineralna niegazowana. Soki: jabłkowy, ananasowy, pomidorowy, marchewkowy, wielowarzywny. | Kwas chlebowy. Piwo pszeniczne, jasne i bezalkoholowe. | Napoje alkoholowe (wino czerwone też). Wszystkie napoje słodzone i gazowane. Soki: winogronowy, brzoskwiniowy, gruszkowy, bananowy. |
Jest z czego wybierać. Zatem o wyrobach cukierniczych, zupach i deserach proponuję zapomnieć. W/w grupy produktów należy starać się jak najmniej przetwarzać by nie likwidować ich wartości odżywczych. W tym celu proponuję spożywanie bez przetworzenia (jeśli to możliwe) lub poddając je gotowaniu, grilowaniu lub pieczeniu bez tłuszczu. Porzuć smażenie, duszenie i panierowanie - należą do historii kuchni światowej. Przy przestrzeganiu rodzajów produktów, które jemy i sposobu ich przygotowania kwestia ilości staje się drugorzędną. To oczywiście znacznie ułatwia zastosowanie i powrót do znakomitej formy. A przecież o to chodzi.