Spadek masy ciała bez niekorzystnego wpływu na karmienie - proszę bardzo.

Dieta dla pań.

Proponuję bardzo prosty schemat odżywiania, zapewniający młodej mamie wszystkie istotne składniki odżywcze, a jednocześnie ułatwiający redukcję masy ciała. A szczególnie nagromadzonej podczas ciąży tkanki tłuszczowej. Zajrzyj do tabeli przedstawionej poniżej.

Czy właściwa dieta zawsze wystarczy?

Niekoniecznie. Po pierwsze przednówek, czyli okres kiedy produkty roślinne są mniej wartościowe. I po drugie znak naszych czasów, czyli alergie pokarmowe. Może się okazać, że będziesz musiała wyłączać pewne pokarmy z diety. Najczęściej dotyczy to niestety przetworów mlecznych i owoców. Te dwie grupy pokarmów trudno jest suplementować innymi. Warto wówczas przyjmować preparaty witaminowo - mineralne przewidziane na takie okazje. Zastosuj preparat przygotowany specjalnie dla kobiet w ciąży i matek karmiących.

Grupy pokarmów Bez ograniczeń Stosuj okazjonalnie Zastanów się, co robisz?
Mięso i podroby Wołowina. Piersi kurczaka, indyka. Królik. Kuropatwa. Dziczyzna. Jagnięcina. Wątróbka cielęca lub wołowa. Wątróbki, żołądki i serca drobiowe. Wieprzowina. Kaczka. Gęś. Baranina. Podroby wieprzowe. Mózg. Serce
Ryby i owoce morza Sandacz. Szczupak. Flądra. Dorsz. Karp. Pstrąg. Krewetki. Małże. Ostrygi. Halibut. Kawior. Węgorz. Śledź. Łosoś. Makrela. Szprotki.
Nabiał Ser biały chudy. Mozarella biała. Kefir. Maślanka. Jaja kurze i przepiórcze. Jogurt. Ser półtłusty. Mleko naturalne (świeże). Krem. Śmietana. Lody. Sery żółte i topione. Sery wędzone. Mleko UHT.
Tłuszcz i oleje Olej lniany. Oliwa. Olej rzepakowy bezerukowy. Margaryna. Smalec. Masło.
Produkty zbożowe Płatki pszenne. Pieczywo razowe. Pieczywo chrupkie. Kasza gyczana. Ryż ciemny. Makaron ryżowy. Ziemniaki z wody. Kasza tatarczana. Krokiety. Kluski. Makaron. Ryż biały. Musli z owocami kandyzowanymi lub czekoladowe.
Owoce i warzywa Jabłka. Pomarańcze. Mandarynki. Truskawki. Poziomki. Jagody. Wiśnie. Kiwi. Jeżyny. Brokuły. Fasolka szparagowa. Szpinak. Pomidory. Sałata. Seler korzeniowy. Kapusta. Ogórki. Cebula. Pory. Rzodkiew. Bakłażan. Pietruszka. Marchew. Mango. Oliwki. Czarna i czerwona fasola. Banany. Suszone owoce. Figi. Rodzynki. Śliwki. Gruszki. Orzechy. Winogrona. Biała i nerkowata fasola. Żółty groch. Soja. Soczewica.
Napoje Woda mineralna niegazowana. Soki: jabłkowy, ananasowy, pomidorowy, marchewkowy, wielowarzywny. Kwas chlebowy. Piwo pszeniczne, jasne i bezalkoholowe. Napoje alkoholowe (wino czerwone też). Wszystkie napoje słodzone i gazowane. Soki: winogronowy, brzoskwiniowy, gruszkowy, bananowy.

Jest z czego wybierać. Zatem o wyrobach cukierniczych, zupach i deserach proponuję zapomnieć. W/w grupy produktów należy starać się jak najmniej przetwarzać by nie likwidować ich wartości odżywczych. W tym celu proponuję spożywanie bez przetworzenia (jeśli to możliwe) lub poddając je gotowaniu, grilowaniu lub pieczeniu bez tłuszczu. Porzuć smażenie, duszenie i panierowanie - należą do historii kuchni światowej. Przy przestrzeganiu rodzajów produktów, które jemy i sposobu ich przygotowania kwestia ilości staje się drugorzędną. To oczywiście znacznie ułatwia zastosowanie i powrót do znakomitej formy. A przecież o to chodzi.